magda
probowalam ponizszy, zamiast jeczmiennych mialam owsiane i bez sezamu
Składniki:
-płatki jęczmienne
-włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
-opcjonalnie cebula i czosnek (Lily, opcjonalnie 😉 )
-przyprawy; ja daję sól, pieprz, kurkumę (dzięki temu mają miły dla oka, żółciótki kolor), curry, czerwoną paprykę, jakieś zioła (majeranek, oregano, co kto lubi), ewentualnie natka pietruszki
-bułka tarta do panierowania, może być też trochę sezamu
-olej do smażenia
Przygotowanie:
-włoszczyznę w dużych kawałkach wrzucamy do ok. 4 szklanek gotującej się wody
-ugotowaną wyjmujemy
-do powstałego bulionu wrzucamy ok. 2 szklanki płatków, mieszamy; zostawiamy na chwilę w spokoju, płatki pochłoną płyn i zrobią się lepkie
-na grubej tarce ścieramy ugotowane warzywa z bulionu, dodajemy przyprawy, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz; dokładnie wszystko mieszamy;
-jeśli mamy wrażenie, że masa jest za luźna - dosypujemy płatków, jeśli za gęsta - dolewamy wody;
-gotowe, powinniśmy mieć lepiącą się, aromatyczną masę, mi bardzo smakuje nawet na "surowo" :mryellow:
-toczymy kulki, spłaszczamy w dłoniach, obtaczamy w bułce wymieszanej z sezamem; tak uformowane kotleciki kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem, pieczemy na złoto z obu stron;
-gotowe kotleciki kładziemy na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu;
-od razu po upieczeniu będą bardziej miękkie, jak ostygną staną się zwarte i elastyczne;
Aha, wersja dla osób w pośpiechu jest taka:
gotujemy w czajniku wrzątek, zalewamy płatki, a surowe warzywa ścieramy na tarce, mieszamy całość (+przyprawy), masa gotowa
http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4899&highlight=kotlety