Przepisy kulinarne

hej! w tym roku ja organizuję wigilię i nie mam pomysłu na żadne danie. Zależy mi na tym, żeby wszystkie dania były bardzo- wystawne ale przede wszystkim pyszne. Jakieś pomysły? Help.
Podłączam się do pytania! I jeśli łaska, proszę o wskazówki dla analfabety kuchennego jak nic nie spier...zepsuć  :kwiatek:
Bryziak, pytanie mnie zaskoczyło :-)

Myślałam, że większość to jednak leci "standardem wigilijnym" - może w różnych wersjach, z nutą nowoczesności, niektórzy bez ryb albo czegoś tam, ale ogólnie to tradycyjnie.

A wystawna postna kolacja to tak jakby oksymoron 😉

Barszcz - możesz sama zrobić zakwas. Nie wiem, czy to będzie wersja lux, ale zawsze bajer, że własne, a nie z pudełka.
Kapusta ze śliwkami i grzybami, robiona długo, może winem podlewana?
Łamańce z makiem?
Kompot z suszu?
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
07 grudnia 2012 18:04
Muffinka, jak wieczorem to moze zrob jakies niezobowiazujace danie cieple i jakies ze 2 przystawki - np. kielbaski parzone i serki (feta, dojrzewajacy) zapiekane w ciescie francuskim i talerz serow (oczywiscie wino do tego)
, albo  w wersji 'max' pieczona karkowke/ grillowana piers kuraka i do tego warzywa pieczone z feta (moja wielka milosc), jesli ma byc 'na bogato' i bardzo smacznie. Nie narobisz sie, a bedzie efekt 'wow' domowego obiadu.
szafirowa dzięki, tyle że to już dawno było. Spotkanie odbyło się i już o nim zapomniałam 😉 Ale Twoje rady zapamiętam na przyszłość 😉
Teodora takie podstawowe danie to jasne, ale chciałam się szarpnąć w tym roku na 12 i szukam pomysłu na kilka takich które potrafią zaskoczyć 🙂 Mam przeokrutną potrzebę, żeby ten dzień był absolutnie wyjątkowy 🙂 Nie muszą być proste, całkiem dobrze radze sobie w kuchni 🙂 Może jest coś, co sama z chciałabyś zjeść ?🙂 możesz puścić wodze fantazji :-D
bryziak, mysle ze w wigilie mozna poszalec z rybami najbardziej 🙂 sandacza moze albo szczupaka zdobyc?🙂
moze cos z tego: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/przepisy.html

faith wielkie dzięki za stronkę ! 🙂 myślę, że mam już jakieś pierwsze pomysły 🙂 :kwiatek:
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
08 grudnia 2012 17:56
bryziak, mama robiła zakupy w Lidlu i za jakąś kwotę dawali płytę i książeczkę z przepisami, tak przeglądam i z tych trochę "innych" (może cos cie zainteresuje):
karp w sosie piernikowym
zupa grzybowa z lubczykiem i prazonymi ziarnami dyni
karp duszony w kiszonej kapuście
kulebiak z karpiem i kapustą
kapusta z grzybami i selerem miodowym
Czy ktos ma sprawdzony przepis na zrazy?🙂
Na zrazy nie mam. Na 100% kluczowa jest jakość mięsa.

Ale mam surówko sałatkę :

Pomidorek (najlepiej bez skórki)
Kiwi (najlepiej takie twarde)
Suszone pomidory w oleju (mogą być te z kaparkami)
Pokroić, poukładać i polać : oliwą (może być olej z suszonych pomidorów) z roztartym czosnkiem,solą, cukrem i octem balsamicznym.
Mrrrrrrr
Mam zagwozdkę okołobarszczową.

Ukisiłam buraki na barszcz (i tu jest OK).
Sok z ukiszonych pójdzie do wywaru z warzyw.
Ale zostaje sporo talarków kiszonych buraków. Szkoda wyrzucać, bo pyszne - ale też ile można zjeść 😉
Tak sobie myślę: część pójdzie do wywaru z warzyw. Pewnie wszystko straci kolor, ale na koniec doleję ten sok z kiszenia, więc chyba będzie OK...
A co resztą?
Jak to przechować?
Może zalać w sloiku wodą jak na kiszenie? (Np. łyżka soli na litr wody.) Na kolejną zupę bym miała. Burakową 😉

Ma sens to zalanie solanką?
Kami   kasztan z gwiazdką
25 grudnia 2012 18:45
Co robię nie tak  🙇 kilka razy chciałam zrobić pieczone ziemniaki - niby proste ale nigdy nie wychodzą mi takie złociste i chrupiące  🙁 najpierw je gotuję, potem dolewam oliwy, jakieś przyprawy i mieszam, wsadzam do piekarnika na pieczenie i wychodzą przesuszone, ale na pewno nie złote  😵
przykryj folia i odkryj dopiero pod koniec🙂
Kami   kasztan z gwiazdką
26 grudnia 2012 11:27
Ale ja nie potrzebuję żeby mi się ugotowały, tylko właśnie przypiekły  🙁
Ale pod folia nie wyschna, tylko nie straca tej wilgoci, a jak na ostatnie 5-10min odkryjesz to sie przypieka z wierzchu.
sama piszesz ze wychodza suchary, ja robie pod folia i w zyciu mi suchary nie wyszly🙂
Kami   kasztan z gwiazdką
26 grudnia 2012 11:54
No tak o tym nie pomyślałam  🤦 a jak odkrywasz to na jakie pieczenie ustawiasz i na ile stopni?
nie mam pojecia, wszystko robie na czuja bo mam przedpotopowy gazowy piekarnik:P
Kami   kasztan z gwiazdką
26 grudnia 2012 12:17
I takie były najlepsze... a ja mam taki z tysiącem funkcji i ustawień i nigdy nie wiem na co nastawić... I płytę zamiast zwykłych palników przez co nie mogę porządnie przypalić cebuli na rosół  👿
Proszę o pomoc i przepis. Ale dla takich kuchnioodpornych.
Nadzienie do babeczek z tuńczykiem, ale jakie?
Ktowkolwiek widział, ktokolwiek wie?
Bischa   TAFC Polska :)
15 stycznia 2013 17:29
Chcę zrobić eksperymentalną (dla mnie przynajmniej, może ktoś robił) zupę-zmiksować pomidory z papryką, myślałam o dorzuceniu ogórka kiszonego, ale nie wiem czy to dobry pomysł? Co myślicie?
Kami   kasztan z gwiazdką
15 stycznia 2013 17:36
Ja bym upiekła paprykę wcześniej  🙂
ogorka nie bardzo, bo po co? pieczona paryka jak najbardziej🙂😉 zmiksowalabym na krem z dodatkiem wloszczyzny i do michy na wierzch lyche gestej smietany i szczypiorku albo dymki🙂
Bischa   TAFC Polska :)
15 stycznia 2013 17:40
Nie mam piekarnika, jedynie prodiż, może być? Mam też urządzenie do gotowania na parze, ale to raczej co innego.
prodiz jak najbardziej🙂
Bischa   TAFC Polska :)
15 stycznia 2013 17:56
Na jak długo najlepiej wstawić? Mam w prodiżu maleńką szybkę, przez którą niewiele widać, w piekarniku łatwiej by było obserwować, co się dzieje z papryką.
tyle zeby zmiekla🙂 nie wiem ile tam masz temperatury, w piekarnic wstawilabym na ok. 15 min na srednim gazie, nie dluzej🙂
Bischa   TAFC Polska :)
15 stycznia 2013 18:50
No właśnie, pierkarnik to większa możliwość manewru, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 😁
Papryka wstawiona do prodiża 😎
E: kaszana, za długo była w prodiżu, sczerniała w kilku miejscach 🙁
E2: poważnie?
to nie szkodzi, trzeba odkroic czarna skorke i tyle🙂
w piątek wpadną znajomi i chce zrobić raclette, macie jakieś doświadczenia i pomysły z mniej typowymi dodatkami?

Bischa, może dasz rade zciągnąć całą skórkę, i tak jej nie "zmielisz"
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się