wypieki i słodkości domowej roboty

ja wszystkim polecam ciasto 3 Bit, jaaaaaaaaa, jakie ono jest pyszne  😜
tu macie przepis:
http://www.ciasta.net/ciasto-3-bit.php



ta puszka ma cala byc zanuzona  w wodzie?
Czemu ja wcześniej nie trafiłam na ten wątek?
Zaraz będę drukować wszystkie przepisy! Uwielbiam ciasta i ciasteczka, najlepsze są te z masą bądź kremem.
I piec też bardzo lubię, ale jestem za leniwa i zwykle kupuje te ciasta w proszku typu "Duża blacha". Z "gotowców" moim nr 1 jest Krówka, chyba od Delecty.
A z robionych w domu Tiramisu, wg przepisu babci. Pycha!
Tu w wersji letniej:

upieklam rano to ciasto czekoladowo-bananowe z przepisu ity z poprzedniej strony  😍 😍 😍

jest cuuuuuuuuudowne, pychota mocno czekoladowe, banana tez super czuć, mama wróżyła mu zakalec, ale nic takiego, puszyste wilgotne BAJKA  💘
Tiramisu piękne, chociaż ja nie lubię... truskawek 😉

Ja się czaje na inny chlebek bananowy, ale jak tak zachwalacie to upiekę chyba ten. Ale najpierw muszę wymienić sobie jedną keksówkę, bo stara jest fuj.
[quote author=Tercet link=topic=236.msg709337#msg709337 date=1284730620]
ja wszystkim polecam ciasto 3 Bit, jaaaaaaaaa, jakie ono jest pyszne  😜
tu macie przepis:
http://www.ciasta.net/ciasto-3-bit.php



ta puszka ma cala byc zanuzona  w wodzie?
[/quote]

crazy możesz kupić gotowe mleko już po ugotowaniu. Nazywa się to masą kajmakową lub krówką 😉
no wlasnie zastanawialam sie nad tym, bo w tym przepisie jest 'gotowac 2 godziny', a pamietam ze jak jeszcze nie bylo gotowych mas w sklepach, to mleko gotowalo sie ze 3 czy nawet 4. Moze tu chodzi o to zeby ta masa nie byla jeszcze tak scieta?
Ja gotowalam 2.5 h w wysokim garnku. stala cala zanuzona, iu do konca gotowania musi byc cala zanuzona.

I zrobila sie ciemna krowkowa pyszna masa !!!

ALE NIE WYSZLA MI TA SMIERDZACA MASA Z KARPATKI !!!!!!!! Nie zgestniala , jestem oburzona !!!!! Mama sie smieje ze za tydzien ciasto bedzie gotowe !!!
Czemu ja wcześniej nie trafiłam na ten wątek?
Zaraz będę drukować wszystkie przepisy! Uwielbiam ciasta i ciasteczka, najlepsze są te z masą bądź kremem.
I piec też bardzo lubię, ale jestem za leniwa i zwykle kupuje te ciasta w proszku typu "Duża blacha". Z "gotowców" moim nr 1 jest Krówka, chyba od Delecty.



mniam mniam ostatnio robiłam krówkę 🙂
Tak jest obłędna😀 Raz mi masa nie wyszła.. w ogóle nie zgęstniała. Mama jakoś uratowała. Nie wiem jak to się stało bo zrobiłam dokładnie jak w przepisie.
Hija to wersja letnia, normalnie robie z kakaem🙂
Jeśli ktoś chce mogę podzielić się przepisem.
Kaarina pewnie- daj przepis! 😀 Ciasto wygląda ślicznie i pewnie tak samo smakuje 🙂
Tiramisu piękne, chociaż ja nie lubię... truskawek 😉

a co w tym ciescie jest z tiramisu 😀? bo w tiramisu truskawek nie uswiadczysz 😉
mery, mascarpone i biszkopty, zapewne  😉
Dokładnie🙂 Generalnie mozesz poupychać do niego co chcesz. Przepis jest banalny.
Ciasto nie "stoi" tak jak te z cukierni, nie ma nawalonej żelatyny czy czegos innego, więc może się rozlatywać, ale to nie zmienia faktu, ze jest przepyszne!

Przepis:

6 żółtek
10 dag cukru
50 dag mascarpone
2 paczki biszkoptów
2 opakowania śmietanfixu (żeby jednak było trwalsze)
kawa rozpuszczalna + alkohol
kakako

KREM
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone i śmietanfix cały czas mieszając składniki ze sobą.
Krem ma być gęsty.

Układamy w blaszce warstwy:
1. biszkopty nasączone kawą z alkoholem
2. krem
3. biszkopty nasączone kawą z alkoholem
4. krem
Posypujemy całość kakaem.

Owijamy ciasto, razem z tą formą w której się znajduje, folią (taka przezroczystą) i wstawiamy do lodówki na conajmniej 5 godzin.
Smacznego🙂
Moj 3 BIT:
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
21 września 2010 18:53
😜
kolorwiatru   Pani władczyni imperatorka
24 września 2010 17:23
A ja zrobiłam mufiny i wszystkie mi meeeega urosły  😜
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
24 września 2010 18:23
a ja jutro zebrę robię, ma się te smaki  😁
pony   inspired by pony
30 września 2010 08:21
a ja z powodu choroby i wielkiej nudy zabieram sie za fale dunaju🙂
crazy 😜 3 Bit to moje naj naj najbardziej ulubione ciasto  😍
Dziewczyny w Lidlu niedługo masa fajnych rzeczy do pieczenia:
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=13538
Warto zobaczyć, może coś jest wam potrzebne (albo i nie  :wysmiewa🙂

Mi strasznie podoba się ta blacha na "pączki". Ktoś ma przepis na coś żeby można było w takiej blaszce upiec?
upieklam dzis keks bananaowo-czekoladowy wg przepisu z poprzedniej strony i kurcze prawie nie czuc banana  🙁 te ktore dodalam byly juz widac zbyt dojrzale i mialy za slaby smak, zorientowalam sie niestety juz po fakcie jak pozeralam jednego ocalalego  😁 tak wiec wyszlo mi ciasto czekoladowe z jakimis bananowymu kłaczkami w srodku  😁
Robiłam ostatnio pralinki z jakiegoś bloga kulinarnego i pyszne wyszły.
Taki orzechowo-czekoladowy smak podkreślony alkoholem.
Jako mini smakołyk .rewelacja.
Ja biszkopty zmieliłam razem z orzechami.

PRALINKI ORZECHOWE

SKŁADNIKI:
• 100g gorzkiej czekolady
• 50ml niesłodzonego skondensowanego mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 75g herbatników petit beurre
• 100g orzechów włoskich
• 1 łyżka wódki (może być więcej)

Czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej dodajemy skondensowanego mleka i chwilę mieszamy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i łączymy go z czekoladą. Zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i drobno pokruszone herbatniki. Na końcu dolewamy łyżkę wódki (można oczywiście więcej 😀). Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Z twardej masy wytaczamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach.
Kasska- Ale właśnie autorka z której bloga pochodzi ten przepis radzi dawać już bardzo dojrzałe banany! Może miałaś jakieś felerne?
no wlasnie, tak jak mowie specjalnie wybieralam najbardziej dojrzale, ale naprawde byly prawie bezsmakowe..ale nic to-w wersji czekoladowej ciacho tez jest ok🙂
Ja juz drugi raz robilam 3 bita, rewelacyjny i tak sie szybko rozchodzi. Tylko mala rada, jakby ktos chcial dac bita smietane tylko z torebki to nie polecam, ona jest za sztuczna, lekka i taka bezsmakowa.. musi byc z 36 ubijana normalna smietana 500ml 🙂 z ta zelatyna to roznie . Trzeba uwazac:P


A ma ktos przepis na rafaello? ciasto?
crazy-ja mam taki przepis na Rafaello-ciasto

Biszkopt-jako spód ciasta
Masa:
3 białe czekolady(najlepsze Milki) rozpuścić na parze z 5 łyżkami śmietany kremówki.
Pozostałą śmietanę (0,5 l)podgrzać i wlać do rozpuszczonej czekolady starannie mieszając.
Wystudzić masę,dodać 3 Śnieżki(śmietana w proszku) dalej ubijając aż masa zgęstnieje.
Do masy dodać 10dkg wiórków kokosowych po czym wyłożyć to na biszkopt(biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny ,lub alkoholem )
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki do schłodzenia.

polecam szarlotkę sypaną, niebo w gębie! po prostu szaleństwo  😜  😜  😜

http://mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html
Asienka-o tak, robie ja nalogowo, co najmniej raz w tygodniu, na raz potrafie pol blachy zjesc 😡 ten kto to wymyslil to geniusz 😜

kto ma sprawdzony przepis na ciasto dyniowe? 🙂
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
22 października 2010 18:33
Uwielbiam szarlotkę!
Jednak ja robię według przepisu oryginalnego, którzy podała Ewa Wachowicz. W tym od Asieńki wychodzi za mało tych materiałów sypkich i jest dużo za słodka. Uwielbiam szarlotki, gdzie jest na prawdę dużo jabłek, więc zawsze daję coś około 3 kg.

Robiłam już w tym roku pełno szarlotek, jednak z tymi i z taką ilością składników jest NAJLEPSZA. Nie jest ZA słodka ani za mało. Jest idealna i zawsze wychodzi 😉

Szarlotka BEZ JAJEK (lub tzw. sypana).

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki (tortowa, przenna)
1 szklanka CUKRU kryształ
około 2.5 kg jabłek
cynamon
trochę margaryny
3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Materiały suche wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka utrzeć (można ze skórka, jednak łatwiej sie trze bez) na tarce. Dosypać ile kto lubi cynamonu - zawsze sypię na oko, ale wychodzi około 1 łyżeczki. Wymieszać. Podzielić na dwie równe części.
Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć składniki zaczynając od mat. suchych, następnie: jablka - suche- jablka-suche. Na górę utrzeć trochę margaryny, żeby ciasto zwilżyć z góry. Jak nie posypiesz - nic się nie stanie, ale część materiałów suchych się nie upiecze, bo będą suche - więc zostanie trochę białego tego na wierzchu. Potem się trochę lepią w jamie ustnej, ale smaku nie psują 😉
Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. (ostatnio piekłam na 150. TEŻ WYSZŁO - bez różnicy.

SMACZNEGO


A jutro zabieram się za pieczenie Rafaello wg Planeta10 😉
Strasznie prosty, fajny przepis.
A ja uwielbiam najprostszą niby szarlotkę z lodami.
Potrzebujemy 4 duze jabłka. Ucieramy na tarce, wkladamy utarte jabłka do naczynia żaroodpornego.
Z cukru, mąki i masła robimy kruszonkę- ile kto lubi ale tak, by zakryla jabłka w naczyniu mniej więcej 2 cm warstwą- wysypujemy kruszonkę na utarte jabłka.
Przykrywamy folią.
Pieczemy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach 20 minut, ściągamy folię i pieczemy 30 min bez przykrycia ( oczywiście sprawdzamy co jakis czas, czy kruszonka sie nie przypaliła...).
Wyciągamy z piekarnika, wkładamy do miseczek, na górę każdej "szarlotki" ktora juz znajduje się w miseczce kladziemy lody waniliowe ( "Zielona Budka" z laską wanilii- do tego deseru są najlepsze!) i...smacznego 🙂
Szybkie, proste, pyszne.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się