hehehe wiem 😉 Najbardziej lubię specjalistów w media markcie, którzy pojęcia często nie mają o tym, co sprzedają 😉
Co do ekspresu, kilka informacji from:
http://www.okazje.info.pl/porady/sprzet-agd/ekspresy-do-kawy/Kupujemy ekspresy do kawy
Zakup ekspresu do kawy wcale nie musi być prosty. Istnieje wiele parametrów, na które należy zwrócić uwagę wybierając to urządzenie. Oto kilka porad dotyczących istotnych właściwości ekspresów do kawy.
Na rynku pojawiło się mnóstwo rodzajów ekspresów do kawy. Każdy wygląda wspaniale i obiecująco, ale różnice między nimi potrafią być ogromne. Jak więc wybrać ten odpowiedni ekspres?
Rodzaje ekspresów
Ekspres przelewowy
Jego działanie jest dość proste. Woda ze zbiornika umieszczonego w tylnej części ekspresu przelewana jest do komory grzewczej. Tam jest zagotowywana, a następnie trafia do pojemnika z kawą. Tak zaparzony napój przelewa się do dzbanka bądź kubka, w zależności od modelu ekspresu. Obsługa takiego urządzenia również nie należy do skomplikowanych. Wystarczy włożyć filtr do pojemnika na kawę, wsypać zmielone ziarno, a następnie uzupełnić pojemnik na wodę. Po kliknięciu uzyskamy aromatyczny napój bez fusów. Zwykle zbiornik na zimną wodę posiada skalę, na której zaznaczone są pojemności odpowiadające określonej liczbie filiżanek (np.Philips HD 5410, Philips Cafe Cucina Duo Hd 7140). Pojemność zbiornika zależy od wielkości ekspresu. Dzbanki najczęściej wykonywane są ze szkła żaroodpornego. Mają one pojemność od 1 do 1,5 litra, dzięki czemu możemy jednorazowo zaparzyć od około 8 do 12 dużych filiżanek (np. Philips Hd 7690). Zazwyczaj na dzbanku również pojawia się miarka wskazująca ilość filiżanek lub kubków (np. Moulinex little solea). Temperaturę kawy podtrzymuje specjalna płyta grzejna, na której umieszczone jest naczynie z napojem. Warto jednak pamiętać, że po pewnym czasie kawa traci swoje walory smakowe i zapachowe. Należy więc przygotować taką ilość naparu, jaka jest nam w danym momencie potrzebna.
W niektórych modelach dzbanki przyjmują formę termosu (np. Siemens TC 911 P 2, Rowenta Brunch Inox CT 278). Jest to niezwykle praktyczne, ponieważ zaparzoną kawę możemy zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Są one stalowe, dzięki czemu utrzymują temperaturę nawet przez kilka godzin. W ekspresie zmieloną kawę należy wsypać do filtra. Praktyczny jest w tym wypadku ekspres wyposażony w filtr stały (np. Philips Basic HD 7446, Philips Cucina HD 7502). Ma on postać plastikowej siateczki i wystarczy go umyć po zakończeniu parzenia. Filtry papierowe należy wyrzucać za każdym razem po przygotowaniu kawy. Występuje on w dwóch rozmiarach, do małych ekspresów przeznaczone są filtry o rozmiarze 2, do większych o rozmiarze 4.
Ekspres ciśnieniowy
Tego rodzaju ekspres ma większe gabaryty, jest bardziej rozbudowany i posiada więcej możliwości parzenia. W tym wypadku przez pojemnik z kawą przesiąka wtłaczana pod ciśnieniem woda. Powstały płyn przelewa się następnie do filiżanki. Tego rodzaju ekspres może mieć także komorę na ziarna kawy z młynkiem tak by można było zemleć kawę tuż przed zaparzeniem, pojemnik na zużytą kawę czy programator pracy z wyświetlaczem (np. AEG Cafamosa cp2500, Liebherr Nivona 710 cafe romantica, Saeco Odea Giro Plus). Wszystkie ekspresy wyposażone są w podwójny dozownik, dzięki czemu można jednocześnie przygotować kawę do dwóch filiżanek (np. Saeco Via Veneto de Luxe). Regulowana wysokość dyszy pozwala zaparzać kawę zarówno w malutkiej filiżance jak i wysokim kubku.
Wybierając ekspres ciśnieniowy należy też brać pod uwagę typ urządzenia. Może być to model ręczny bądź automatyczny. W pierwszym przypadku zmieloną kawę lub saszetkę z kawą umieszcza się w specjalnej łyżce, którą przymocowuje się do ekspresu (jak np. w AEG EA 130, Fagor CR 10). W ten sposób możemy przygotować maksymalnie dwie filiżanki naparu. Najczęściej łyżka posiada dwa wymienne sitka o różnej głębokości. Wybór rozmiaru sitka zależy od tego jak mocną kawę i ile filiżanek chcemy uzyskać. Drugi typ ekspresów jest jednak zdecydowanie wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze. W przypadku modelu automatycznego należy jedynie wybierać preferowany rodzaj kawy, liczbę filiżanek i wcisnąć odpowiedni przycisk (Siemens TK 52002). Zaletą tych modeli jest także to, że ich czyszczenie jest bardzo proste. Fusy są przenoszone w formie zbitej pastylki do zbiornika na zużytą kawę . Wystarczy jedynie wyjąć pojemnik i usunąć zawartość.
Ekspres przelewowy vs. Ekspres ciśnieniowy
To który rodzaj ekspresu jest lepszy zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Ekspres przelewowy jest tańszy i zajmuje mniej miejsca (np. Philips HD 7546 20, Braun KF 510). Można więc go używać zarówno w domu jak i w biurze. Kawa uzyskana z ekspresu przelewowego jest zdecydowanie lepsza od tej parzonej w filiżance po zalaniu wrzątkiem. Parzy się ją krócej i co ważne-nie ma fusów, które nie pozwalają do końca delektować się smakiem napoju. Ponad to, parzenie ziaren przebiega w temperaturze około 96oC. Jest to gwarancją dobrego smaku i aromatu kawy. Jednak na jakość płynu ma wpływ nie tylko sposób zaparzania, ale i gatunek kawy jaki do tego zastosujemy. Jednym z najlepszych producentów jest Lavazza, ale inne rodzaje zaistniałe na rynku również smakują wyśmienicie (m.in. Maxwell House, Jacobs).
Ekspres może zaparzyć ponad litr naparu, co wydaje się być bardzo wygodnym rozwiązaniem w przypadku licznej rodziny bądź większych przyjęć. Zaletą ekspresów przelewowych jest łatwość obsługi. Poza tym często wyposażone są w dodatkowe urządzenia, jak na przykład czajnik bezprzewodowy lub termos. Przydaje się on w biurze podczas zebrań czy do prywatnego użytku, do pracowni, aby można się było delektować smakiem kawy przez cały dzień. Niestety, ekspresy ciśnieniowe nie są bez wad. Filtry jednorazowe może są higieniczne, ale należy pamiętać o ich zapasie. Poza tym ten rodzaj urządzenia może przygotować tylko jeden rodzaj kawy. Wersja ciśnieniowa daje nam zdecydowanie więcej możliwości. Podstawową wersją jest mocne, ciemne espresso. Niewielka filiżanka naparu charakteryzuje się bogatym smakiem i silnym aromatem. Na bazie espresso można także przygotować wiele innych rodzajów kaw, którymi dotąd można było się delektować jedynie w restauracjach i kawiarniach. Aby przyrządzić na przykład cappuccino, latte czy latte macchiato wystarczy odpowiednio spienione mleko, które złagodzi smak kawy. Mleczną pianę uzyskamy dzięki dyszy do wytwarzania pary (takiej jak np. w Zelmer 13z010, Liebherr Nivona 610 cafe romantica). Jej wylot należy umieścić w kubku. Aby otrzymać gęstą piankę zalecane jest zimne i tłuste mleko. Gorąca para wodna pod ciśnieniem pieni mleko, które można potem przenieść łyżeczką na powierzchnię kawy.
Ponadto, kawa parzona pod dużym ciśnieniem jest zdrowsza, lepiej przyswajalna przez organizm i zachowuje lepszy smak i aromat, niż parzona w inny sposób. Co więcej, kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma naturalną piankę (tzw. crema), która tworzy się w czasie mieszania wody z powietrzem. Ta cieniutka, karmelowa warstwa pokrywa równomiernie całą powierzchnię naparu, przez co chroni i zachowuje aromat i temperaturę płynu. Oprócz zalet w postaci walorów smakowych, ekspresy ciśnieniowe mają również inne właściwości przemawiające za tego typu urządzeniami. Ich atutem jest wielofunkcyjność (np. spienianie mleka) i uniwersalność (np. możliwość parzenia herbaty, czyszczenia naczyń pod parą, np. w Bosch TCA 4101, AEG Electrolux EA 120). Poza tym możemy regulować moc i ilość zaparzanych filiżanek np. Bosch TCA 6401)
Parametry
Wśród specyfikacji istotna jest między innymi moc grzałki. Najniższa wynosi 800 W, najwyższa - ponad 1200 W (np. Siemens TK 69009). Im jest ona większa, tym szybciej parzy się kawa. Moc ekspresu zależy od jego wielkości. Małe modele na jeden kubek kawy mają moc około 600 W, gdzie kawa zaparzy się dosłownie w kilka minut. Większe ekspresy z dzbankiem lub termosem mają moc od 800 do 1.400 W. Jednak najczęściej występują ekspresy o mocy 1.000 - 1.200 W (np. AEG EA 150 Crema). W tym wypadku zaparzenie dzbanka kawy trwa około 10 minut. Ponadto urządzenia mają różne pojemności zbiornika na kawę oraz wodę. Pojemność zbiornika na kawę w przypadku ekspresów automatycznych wynosi około 300 gram, zaś ręcznych – około 20 gram, co pozwala na zaparzenie dwóch filiżanek kawy. Im większe pojemniki, tym rzadziej trzeba je uzupełniać. Jest to wygodne, ale należy pamiętać, że kawa pozostawiona dłużej w zbiorniku traci swój aromat i wietrzeje. Jeśli więc nie parzy się jej za często nie powinno się wsypywać zbyt wielu ziaren. Zbiornik na wodę w ekspresach ciśnieniowych może mieć pojemność maksymalnie do 2,6 litra, zaś w przelewowych od 1 do 1,5 litra. W przypadku ekspresów ciśnieniowych, ważny jest także poziom ciśnienia, z jakim gorąca woda lub para przechodzi przez pojemnik z kawą. Może się ono wahać od 2,5 do około 15 barów (np. Krups XP 4000, Saeco Via Veneto de Luxe), a im jest wyższe tym kawa mocniejsza.
Wygląd
Ekspresy tworzone są ze stali szlachetnej, połączonej ze sztucznym tworzywem. Daje to projektantom możliwość tworzenia bardzo zróżnicowanych produktów. Na rynku pojawiły się zarówno czarne i srebrne modele jaki i kolorowe (np. Ravanson ENK-803, Romix CM 51R ). Również szeroki wybór kształtów powinien zadowolić nawet najwybredniejszych klientów. W sklepach znajdziemy ekspresy od bardzo klasycznych i prostych w budowie (np. Philips HD 7583, Bosch TKA 6001) po oryginalne i modernistyczne (np. Ariete YOU-ME 1323, DeLonghi KG 39)
Konserwacja i użytkowanie
Aby nasz ekspres utrzymać w czystości należy wymieniać wodę w zbiorniku oraz myć pojemnik na kawę. W ekspresach ciśnieniowych trzeba regularnie usuwać zaparzone ziarna, ponieważ pozostawione na dłużej w pojemniku mogą gnić pod wpływem wilgoci. Odkamieniaczem usuwamy osad, który może gromadzić się w zbiorniku. Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia w zmywarce większości zdejmowanych elementów ekspresu. Należy jednak pamiętać, że całego urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie. Aby wyczyścić obudowę najlepiej używać miękkiej gąbki z odrobiną delikatnego środka myjącego.
Przydatne funkcje
Ekspresy mogą być wyposażone w dodatkowo przydatne funkcje. Oczywiście im jest ich więcej tym cena produktu rośnie. Jednak niektóre z nich mogą okazać się wręcz niezbędne do przyrządzenia mocnej, dobrej kawy. Istotna wydaje się możliwość regulacji mocy smaku naparu. Dzięki odpowiednim ustawieniom czasu zaparzania otrzymamy płyn w zależności od naszych upodobań. Przydatny może być także dodatkowy bojler z wodą. Dwie dysze wylotowe dadzą nam parę do spieniania mleka oraz wrzątek do parzenia na przykład herbaty. Ale ekspres może posiadać również osobny zbiornik na mleko (np. Siemens TK 69009, Bosch TCA6701). W ten sposób, aby dolać je do kawy wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk. Wiele modeli jest wyposażonych w filtr zatrzymujący chlor (np. Krups XP 7240). Możemy więc zachować odpowiedni smak kawy używając zwykłej wody z kranu. Bardziej rozbudowane modele posiadają wyświetlacz dialogowy, na którym pojawia się informacja o wybieranej funkcji (np. AEG PE 8038 - M, Saeco Royal Proffesional). Istnieją też modele z programatorem czasowym. Takie urządzenie samo zrobi nam kawę o regularnej porze. Wydaje się więc odpowiedni dla wszystkich, którzy mają problemy z rannym wstawaniem do pracy.
Zgłoszenie wysłane, dziękujemy.