aaaaa, to to o to 😀 dobrze wiedziec 😀 Ja niczego ala ryba robic nie bede bo nigdy za rybami nie przepadalam.. a juz szczegolnie po grecku! to juz sledzie wolalam 🤣
Na początku byłam bardzo sceptyczna, ale po odsączeniu i przyprawieniu - rewelacja! A jaki on jest puszysty! Zastanawiam się do czego by go można było wykorzystać 😀
Kurde mać! Słyszałyście o aferze z ANGORĄ, tu artykuł i drastyczny filmik, jak to futro jest pozyskiwane. Co za chory świat. Ja informuję znajomych i rodzinę. Bo ludzie są KOMPLETNIE NIEŚWIADOMI ile cierpienia i bólu kosztował ich sweter. I to jest najbardziej przykre.
Możecie polecić przepis na jakąś sałatkę na święta? Muszę coś przygotować na Wigilię a kompletnie nie mam pomysłu. Tylko bez brokułów, ananasa i jajek 🙇
Wszystko 🙂 co dodać np. Kiedyś robiłam z kaszą gryczaną i pieczarkami, zawijałam w zwykłą kapustę i gotowałam. Wyszło dość smacznie, ale się straszliwie rozpadały... Teraz mam pęczak, grzyby leśne i kapustę włoską. Zastanawiam się, czy dodać jajka, by się nie rozpadało i czy nie zapiekać zamiast gotować.
magda jajka do gołąbków? nieeee...po co? dla mnie gołąbki to wyższy level gotowania, ale mój Tato po pierwsze troszeczkę rozgotowuję kaszę żeby bardziej się kleiła, no i najważniejsze jest mocne, ciasne zawinięcie. Tato zawija śliczne ciasne paczuszki które są nie do podrobienia 😉 ale myślę że to kwestia ćwiczeń. No i im mniejsze gołąbki tym łatwiej dobrze je zawinąć.
rosek0, to jest seitan - takie wegetariańskie mięsko 🙂 Fakturą i konsystencją przypomina zwykłe mięso i podobnie jak ono przejmuje smak przypraw/marynaty. I dodatkowo w obróbce zachowuje się jak mięso - można je smażyć/gotować/piec/grillować, etc. Ja te płaty zamierzam upiec w marynacie własnego pomysłu (dodatkowo z cebulką i sokiem z cytryny) na jutrzejszą Wigilię 🙂
Ruda_H, już po ugotowaniu w wywarze ma fajny smak. A po przyrządzeniu.... Ja do tej pory jadłam seitan w sosie limonkowym i w chińszczyźnie mojego faceta - w obu wersjach skopał jajca! 💃 Teraz będzie pierwszy raz z pieczeniem 🙂 A Ty pewnie jesteś glutenowiec? Myślisz, że taki seitan mógłby Cię (brzydko mówiąc) zabić? A jeżeli zaserwowałabym go osobie z alergią (nieświadomej tejże), to może zdarzyć się coś bardzo złego?
Meise, jeżeli jadłabym go dość często, to mógłby spowodować powstanie ciężkich schorzeń ... i brzydko mówiąc zabić. Tak samo jak i inne produkty zawierające gluten. Fakt, że seitan to czysty gluten wywołuje u mnie gęsią skórkę. Alergicy reagują na gluten trochę inaczej niż osoby z celiaką, w zależności od stopnia alergii seitan na pewno wywołuje u nich mocne ataki
Uff, to ja chyba nie mam żadnej nietolerancji czy alergii, bo kompletnie nic mi nie dolega po takiej uczcie 🙂 Ale wiem, że nie jest to szczyt zdrowotności, także zamierzam robić tylko na specjalne okazje - tu: święta 😉
Ruda_H, to z najnowszego pierniczkowego przepisu Smakoterapii. A lukier jeden jakiś czekoladowy na oleju kokosowym (nie wiem, z czym jeszcze, nie ja robiłam), drugi z Puszki - królewski "na budyniu".
Tylko jednego się nauczyłam w trakcie: jak coś zawiera olej kokosowy, to w lodówce zamienia się w kamień (przenocowałam w niej ciasto... Ocieplanie było nieco kłopotliwe 😉).
Dziewczyny, ale dzialacie!! 🙂😉 Moja Mama tak poszalala w kuchni, ze az mi oczy wyszly. Wymyslila jakas rolade vegan ze szpinaku (i takich zamiennikow jajek) posmarowana serkiem z nerkowcow i chrzanu plus zurawina. Z tego wyszla roladka, ktora bedzie pokrojona w plasterki.Zrobie jutro fote,bo wyglada tak 😲
Ja mam totalnego lenia gotowawczego i pomimo, ze cos pomagam, to heh..jakos mi sie nie klei. Wolalam pobiegac, zamiast stac przy garach 😉
nooo ja tez nie mam w ogole weny!! I moj pomysl na zrobienie czegos super extra legl w gruzach.. bedzie wiec po normalnemu, kapucha z grzybami, krokiety z pieczarkami, barszcz, makielki i onion bhaji 😉 I wsio. Jestem oburzona.. 🤣